Zirkon, seramik (porselen) kaplamaların alt yapı materyalidir. Doğal dişe yakın renkte, şeffaflıkta ve sağlamlıkta bir materyal olduğu için kaplamalarda hem estetik hem de dayanıklılığı bir arada sunan en gelişmiş materyaldir. Deneyim, bilgi, özen ve teknolojinin harmanlanmasıyla estetik olduğu kadar fonksiyonel olarak da en başarılı protezlerin zirkon ile sağlaması mümkündür.
Diş hekimliğinde sabit protez (tek kaplama, köprü) gereken hemen her vakada uygulanabilir.
Bazı ters ve çok yüksek kuvvetlerin geldiği arka gruptaki uzun köprülerde, metal altyapılı kaplama zirkon göre tercih edilebilir.
Panaromik ve periapikal röntgenler çekilmesi ve tedavi planlaması
Gerekli durumlarda dolgu, kanal tedavisi ve diş eti tedavisi
Dişlerin aşındırılarak hazırlanması ve aynı seans kompozit geçici kaplamaların yapılması
Ölçünün alınması ve laboratuvar aşamaları: zirkon altyapı ve diş porselen hazırlama.
Porselen diş provası, protezin ağızda uyumlanması ve yapıştırılması
Kullanılan zirkonyumların önemli bir kısmı medikal sektörde kullanılmak için uygunluk testleri yapılmamış, radyoaktivitesi yüksek olan sanayi tipi zirkon bloklardan yapılabilmektedir. Zirkon yaptırmadan önce markasını ve lisansı olup olmadığını araştırmanızı, yapılan zirkonyuma ait sertifika istemenizi tavsiye ederiz. Kliniğimizde, Metoxit (İsviçre) ve AmannGirrbach (Almanya) marka zirkonyumlar kullanıyoruz. Metoxit, dünyada bio uyumluluğu test edilmiş ilk medikal zirkonu yapan firmadır. AmannGirbach ise sadece medikal sektöre zirkon üreten dünya çapında bir firmadır.
Zirkon altyapısı ve porselenin birbirine bağlanması iyi sağlanmadığı taktirde zirkonyum yüzeyinden porselenin ayrıldığı vakalar çok sık görülmektedir. Teknisyen aşamasında, zirkon ile porseleni birbirine bağlamada zirkon liner ya da alternatifi teknolojiler kullanıldığında bağlantı daha kuvvetli olmaktadır.
Estetik görüm, diş ve diş eti sağlığı açısından, protez aşamasında diş eti şekillendirmesi son derece önemlidir. Diş eti şekillendirmesi, diş etlerinin bir bölümünün diğerlerine göre daha aşağıda olduğu, tüm diş etlerinin estetik açıdan güzel görünmeyecek şekilde aşağıya sarktığı ya da diş etleri alındığında çene kemiğinin göründüğü durumlarda uygulanır.
Klasik yöntemde bistürü ile cerrahi operasyon yapılarak diş etleri şekillendirilmektedir. Bu yöntem efektif olmakla birlikte cerrahi operasyon nedeniyle hastaların diş etlerinin iyileşmesi yaklaşık bir ay sürmektedir. İyileşme süreci ağrılı olmakta, ödem nedeniyle diş etlerinde şişlik olmakta, hastaların ağrı kesici ve antibiyotik kullanması gerekmektedir. Diş etlerinin iyileşme dönemimde şekil değişiklikleri olabilmekte ve özellikle estetik açıdan 100% başarı sağlanamayabilmektedir. Ayrıca dikiş atılması ve dikişlerin daha sonra aldırılması gerekmektedir.
Sert doku lazeri ile cerrahi işlem olmadan diş etleri ve dişlerin etrafında kemik dokusu şekillendirilmektedir. Bu sayede iyileşme süresi 3,4 güne düşmekte, diş eti şekillendirme başarısı yükselmekte, operasyon sonrası ağrı ve şişlik önemli ölçüde azalmakta, dikiş atılmasına gerek olmamakta, ilaç kullanımı büyük bir olasılıkla gerekmemektedir.
Bu işlemlerde sert doku lazerine alternatif yumuşak doku lazeri de kullanılabilmektedir. Ancak bu yöntem bir çok nedenle tercih edilmemektedir. Yumuşak doku lazeri ile açığa çıkan ısı diş etini yakmakta dolayısıyla iyileşme süresi uzamakta, şekillendirilen diş eti iyileşme sırasında tekrar şekil değiştirebilmekte ve başarı oranı düşmektedir. Yumuşak doku lazeri ile diş eti çevresindeki kemik düzeltmeleri yapılamamalıdır.